אחת העסקאות החשובות בחיינו, ובדרך כלל היקרה ביותר, היא רכישת דירה. לעיתים רבות מתעוררות מחלוקות בין הרוכשים לקבלנים, שלא נפתרות מעצמן ומתגלגלות לפתחו של בית המשפט. במחלוקות כאלו, שמערבות סכומי כסף משמעותיים, השקעה נפשית מאוד גדולה וגם איזשהו ביטחון כלכלי עתידי לרוכשים, וויתור לרוב הוא לא אופציה. סכסוכים בתחום כזה, שיש בו מעורבות רגשית כזו גדולה, וסכומים כאלו, מומלץ ורצוי לפתור בגישור, ואני אסביר מיד למה.
מערכת היחסים עם הקבלן אינה כמו מערכת היחסים עם המוכר בקיוסק או אפילו בחנות הרהיטים. פרויקט של בניית בית או בניין אינו עניין מהיר, אלא של שנים, ולאחרונה אף שנים ארוכות יותר לאור השינויים בתקני הבנייה ובחוק, שדורשים מהקבלן סטנדרטים ואחריות גבוהים יותר. לכן, ברכישת דירה, מערכת היחסים שונה ממערכת היחסים הרגילה של מוכר-קונה ואנו נכנסים למערכת יחסים ארוכת טווח, עם השקעה רגשית וכלכלית גבוהה.
בנוסף, מערכת היחסים בין הקבלן לרוכשים אינה סימטרית. לרוכשים, זה בדרך כלל הנכס המשמעותי ביותר שיקנו, וברוב המקרים גם ללא רשת ביטחון כלכלית רחבה דיה וללא ידע מעמיק בתחום. מבחינת הקבלן, הדירה שהוא מוכר היא אחת מתוך עשרות רק בבניין המדובר, ולרוב יש לו מרווח ביטחון כלכלי יציב של החברה הקבלנית, גיבוי וידע מקצועי רחב. חוסר הסימטריה הזו במצב של קונפליקט מובילה לבתי המשפט, שם דווקא הרוכש מרגיש כשווה ולעיתים אף כבעל יתרון. אך גם במקרים האלו, החוסן הכלכלי של הקבלן מאפשר ייצוג על ידי סוללת עורכי דין, אפשרות להחזיק מעמד בשנים הארוכות של המשפט, והמשך כרגיל בשאר הפרויקטים שבינתיים מניבים עוד כסף.
דובר רבות על בתי המשפט והנזק שהליך משפטי מסב למערכות יחסים, לכן אין צורך להרחיב ומספיק לומר שההשפעה של בית המשפט לא תורמת למערכת היחסים ומעכירה אותה אף יותר. על זאת מתווספים נושא הזמן, בערך 3 שנים להליכי תביעות בנושאים הללו, עלויות מאוד יקרות לעורכי הדין ולאנשי מקצוע בתחום שיערכו בדיקות ויגישו חוות דעת, ולבסוף חוסר שביעות רצון מתוצאות פסק הדין, שברוב המקרים אינן מספקות אף אחד מן הצדדים. לאחר כל זאת, חשוב לזכור שמערכת היחסים לא מסתיימת בפסק הדין של בית המשפט או בקבלת הדירה. הקבלן צריך לספק את התיקונים הדרושים והאחריות על הדירה, ומערכת היחסים עשויה להימשך גם שנים לא מעטות לאחר קבלת הדירה או פסק הדין.
מכל הסיבות הנ"ל, סכסוכים על רקע נדל"ני הם מקרים קלאסיים לגישור והנה הפתרונות שהגישור מציע:
זמן וכסף
הליך משפטי בתחום לוקח בממוצע 3 שנים. נסו לחשוב כמה מורת רוח נושאים עימם שני הצדדים במהלך 3 השנים הללו, איזה עול נושא איתו כל צד לסכסוך וכמה השפעה יש לתהליכים כאלה על כל אחד מהם. כמובן שישנן גם ההוצאות הנלוות לעורכי הדין שמתמשכות ומתמשכות, ונוכחותו של הסכסוך הזה, שמלווה לאורך כל הדרך. גישור הוא הליך קצר, מפני שהוא יותר ממוקד, במיוחד אם לא נעשה בתוך מערכת משפטית ציבורית, מסועפת ועמוסה לעייפה. תוך כמה מפגשים מגיעים להסכמה.
מיקוד באינטרסים
בהליך משפטי אנו מתבצרים בעמדות שלנו, מקצינים אותם וקשה מאוד למצוא את הדרך חזרה. בגלל שהסכסוך נמשך לאורך זמן וברור שבסופו של דבר יש צד אחד שמפסיד ואחד שמנצח, הוא הופך לאישי מאוד ומתוח מאוד, עד שאנחנו שוכחים את האינטרסים שלנו, כי כל הפוקוס הוא על העמדה שלנו. בגישור אנחנו מנפים את כל הדברים הלא רלוונטיים שמקשים עלינו להגיע להסכמה, וחוזרים להתרכז באינטרסים שלנו – מה ישרת אותנו הכי טוב. כך קל יותר למצוא פתרונות יצירתיים ומוסכמים, כי המשחק כבר לא סכום אפס, ואם צד אחד מקבל משהו הוא לא בהכרח על חשבון הצד השני.
Win-Win או הסכמה לעומת הכרעה
הסכמה היא הנקודה אליה מוביל כל הליך גישור, וזו חלק מהמטרה, בניגוד להכרעה חד צדדית, הנפסקת על ידי שופט ומחייבת את הצדדים. ההסכמה מושגת בגלל שהליך הגישור אפשר לצדדים להביע את עצמם, להקשיב אחד לשני, להבין מה קרה מנקודת מבט אחרת, לשחרר תפיסות מוטעות אחד על השני, להשלים מידע שהיה חסר, לעבוד בגובה העיניים ולהתחיל ממקום נקי יותר. הסכמה, בניגוד להכרעה, מתקבלת על ידי שני הצדדים, ולכן היא גם הוגנת יותר, היא לטובת שני הצדדים ולא מאפשרת רווח של צד אחד על חשבון השני, ומכאן שהיא גם בעלת סבירות הרבה יותר גבוהה להתממש. בגלל שההסכמה היא ניצחון הדדי על ידי מציאת פתרון משותף, היא מאפשרת גם את המשך קיום מערכת היחסים המקצועית בין הצדדים עם סט כלים וציפיות ברורים.
סגרתם עיסקה עם קבלן וצצו תקלות במהלך הפרוייקט צרו איתי קשר לייעוץ והמלצות.
בהצלחה ברכישת הדירה!